Vihan algoritmit
Määritelty, loppuun suoritettavissa oleva joukko ohjeita, jonka avulla jokin tehtävä tai ongelma ratkaistaan.
Yval Noah Harari kertoo uusimmassa Nexus -kirjassaan miten Myanmarissa vuosina 2016-2017 Rohinga-väestöä kohtaan kohdistettiin raakaa väkivaltaa. Yhdeksi vihaa lietsovaksi tekijäksi tunnistettiin Facebookin algoritmit, joilla oli tehtävänä maksimoida ihmisten sitoutuminen. Algoritmit suosittelivat vihaa uhkuvia postauksia, joita nostettiin esiin eniten. Algoritmit olivat oppineet, että raivostuminen tuottaa sitoutumista.
Suomessa meitä on järkyttänyt tuore Naisjärjestöt yhteistyössä -yhdistyksen toteuttama kyselytutkimus, jossa havaittiin, että yllättävän iso osa miehistä suhtautuu naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ymmärtävästi. Tutkijat ja yhteiskunnalliset vaikuttajat ovatkin kysyneet minkälaista naiskuvaa sosiaalisessa mediassa ja peleissä vahvistetaan? Kirjailija Kaari Utrio pohtii HS:n artikkelissa naisvihan nousua myös vastahyökkäyksenä Me Too -ilmiöön.
Inhimilliset ja tekoälyalgoritmit
Vihasta muita ryhmiä kohtaan, etniseen, sukupuoleen, identiteettiin, uskonnolliseen, seksuaaliseen, ei voi syyttää algoritmeja. Olemme kautta historian osanneet sen ilman someakin. Sodissa, terrorismissa, kostoissa ihmiset ovat antaneet vihan algoritmien ottaa vallan: jokin ongelma pyritään ratkaisemaan toteuttamalla ohjeita (sisäisiä tai ulkoisia), jotka vahingoittavat muita.
Tekoälyalgoritmit vaikuttavat kuitenkin ajatuksiimme ja tunteisiimme yhä enemmän. Lievemmissä muodoissaan huomaamme päivittäin, miten tuohtumus kiinnittää huomiomme, niin töissä kuin yksityiselämässä. Sosiaalisessa mediassa klikkaamme herkemmin provosoivia ja suuttuneita postauksia. Tekoäly muovaa kulttuurimme perustuksia: uskomuksiamme ja asenteitamme.
Väkivallaton visio
On tärkeää, että teemme valintoja niin teknologiassa kuin yksilö- kuin yhteisötasollakin: mitä haluamme edistää ja vaalia kulttuurissamme, mihin emme halua lähteä mukaan. Maailmassa tarvitaan paljon enemmän hyväntahtoisuutta toisia kohtaan vihan ja vastakkainasettelun sijasta. Tämä olisi otettava huomioon myös tekoälyn kehittämisessä.
Viha ja agressio ovat tarpeellisia tunteita. Ne antavat energiaa, saavat keskittymään ja toimimaan, tunnistamaan rajojamme ja pitämään puoliamme. Mutta viha myös koukuttaa ja saa valoilleen päästessään aikaan suurta inhimillistä kärsimystä.
Kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää vietettiin toissa päivänä 25.11. Ihmisoikeuksien päivää vietetään 10.12. Väkivallaton tulevaisuus on visio, jonka puolesta meidän täytyy tehdä töitä joka päivä, kunnes se ei ole vain visio.
Lähteet:
Yval Noah Harari (2024) Nexus